TEDχ Ιωάννινα

"Λοκροί στο Δάσος"

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

TEDx Ioannina



Πόση αξία έχει μια ιδέα;
Πολλές φορές βλέπουμε τα υλικά αποτελέσματα της ανθρώπινης δημιουργίας χωρίς να έχουμε την επίγνωση ότι αυτά είναι στην ουσία η τρισδιάστατη απεικόνιση μιας ιδέας!
Ένα ποτήρι είναι ένα αντικείμενο.  Στην ουσία όμως είναι μια ιδέα η οποία έχει εκφραστεί με τον τρόπο αυτό ώστε να καλύψει μια ανθρώπινη ανάγκη.
Το μόνο πράγμα θεωρώ που μπορούν να παράξουν πρωτογενώς οι άνθρωποι είναι ιδέες.  Όλα τα άλλα στην ουσία δεν τα “παραγουμε” αλλά ξεκινώντας από μία ιδέα τα μετατρέπουμε από μία μορφή σε μια άλλη.





TED
Το TED ξεκίνησε ως συνέδριο το 1984 στην Καλιφόρνια.  Η θεματολογία ήταν σχετική με τα αρχικά του (Technology, Entertainment, Design).
Πλέον το TED έχει απελευθερώσει εντελώς τη θεματολογία του και έχει «ελαφρύνει» το κλίμα ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα ένα συμβατικό συνέδριο όπως το έχουμε στο μυαλό μας αλλά περισσότερο ένα πάρτι ιδεών και επικοινωνίας.
Ο κάθε ομιλητής έχει έως 18 λεπτά στη διάθεση του να παρουσιάσει με τον τρόπο που επιθυμεί μια ιδέα του.
Όταν μιλάμε για ιδέες δεν πρέπει να πηγαίνει το μυαλό μας σε πρωτότυπες ιδέες (αν στην πραγματικότητα υπάρχουν) οι οποίες έχουν πεταχτεί από το μυαλό μιας μεγαλοφυΐας. 
Έχουμε δει καινοτόμες ομιλίες από δασκάλες σχετικά με την εκπαίδευση, βουδιστών μοναχών, ειδικών στα social media, επιστημόνων, συγγραφέων, περιβαλλοντολόγων, ζωγράφων κλπ.
Κάθε ένας που έχει μια ιδέα η οποία αξίζει να μοιραστεί με άλλους έχει 18λεπτά στη διάθεση του να το κάνει.
Το moto εξάλλου είναι “Ideas worth spreading”

TEDx Ioannina
Το TED δίνει τη δυνατότητα και για τη διοργανώση ανεξάρτητων TED events σε όλο τον κόσμο, ονομάζονται TEDx και πλέον γίνονται σε πολλές δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Έχει γίνει ήδη TEDx στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και πρόσφατα και στα Ιωάννινα!
Εδώ μπαίνουμε και εμείς ως εθελοντές.
Το πρώτο TEDx event στα Γιάννενα ήταν στην ουσία μια live αναμετάδοση από το TED που γινόταν στην Καλιφόρνια. 
Το event ξεκίνησε στις 18:30 και ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί.
Στα διαλείμματα είχαμε διάφορες δραστηριότητες όπως φαγητό, ζωντανή jazz μουσική, παιχνίδια και μάθημα swing από τον tango-δάσκαλο μας Τάσο Κεχαγιά.

Ένα μπράβο σε όλους για όλα τα παραπάνω και περιμένουμε το επόμενο TEDx event όπου θα συμμετέχουμε και θα γίνει στις 5 Απριλίου. Θα ονομάζεται “TEDx Change” με έμφαση σε θέματα υγείας.  Θα γίνει live broadcasting από το TEDx του Βερολίνου και θα έχει και ζωντανούς ομιλητές.

Μέχρι τότε, στα TEDx της καθημερινότητας μας, στα TEDx που όλοι κάθε μέρα συμμετέχουμε, ας μοιραζόμαστε ότι θεωρούμε ότι μπορεί να ωφελήσει τους συνανθρώπους μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου